DERS ÇALIŞIRKEN NE MÜZIK DINLEMELI?


 Ders çalışırken müzik vazgeçilmezimiz. Kimimiz ders çalışmaya tempo kazandırmak için, kimimiz
derse tam odaklanmak için, kimimiz ise biraz stresimizi azaltsın diye kulaklıklarımızı takıp işe sarılırız. Peki öğrenci için hangi durumda ne tür müzik en uygunu? Bu listeyi ders çalışırken müziksever olanlar için hazırladık.

1-) Uykulusunuz ve okuma yapacaksınız. Belki de ders çalışırken müzikseverler için en zor durum bu. Hem dinleyecekleri müzik onları hafiften uyandırmalı, hem de okurken müzik onları rahatsız etmemeli. Peki bu duruma en uygun müzik türü hangisi? Bizim seçimimiz Enstrümantal Elektronik. Bu müzik türü hem sizi ritme sokacak, hem de vokalsiz oluşundan dolayı dikkatinizi dağıtmayacaktır. Birkaç örnek vermek gerekirse, Boris Brejcha - Flying Birds veya Crockett – Ocean View size okurken güzel eşlik edebilir.

2-) Uykulusunuz ve yazı yazacaksınız. Ayaklanmanız lazım! Beyniniz uykudan uyanması, aynı zamanda hızlı bilgi işlemeye başlaması lazım. Peki bu nasıl olacak? Bizce sorunun cevabı Club Techno’da! Tabii önce hemen bir camınızı açın, 5 derin nefes alın, gerinin, kollarınızı ve bacaklarınızı bir sallayın ve sonra ver elini techno. Bizim önerimiz: Cinnamon Chasers – Modern Love.

3-) Stres bastı, test çözeceksiniz. Öncelikle kalp çarpıntınızı kontrol altına almak lazım. Ancak test çözerken sözlü müzik dinleyemezsiniz. Siz çalışırken bedeninizi ve beyninizi dinlendirecek müzikler Trip Hop veya Down Tempo Elektronik müzik türünde. Beyniniz müzikle sakinleşirken test soruları sular gibi akıp gidecek. Bizim önerimiz: Bonobo – Noctuary.

4-) Yerinizde duramıyorsunuz, ama oturup ders çalışmanız lazım. Bu kadar enerji patlaması yaşıyorken de ders çalışmak zor. O zaman ne yapacaksınız? Dinlediğiniz müzikle o enerjinin bir kısmını bünyeden atacaksınız. Aynı zamanda derse de konsantre olmanız lazım. Ama bu Dubstep’le zor değil. Bir yandan şarkı sizi yerinizden oynatırken, diğer yandan ritmiyle sorularınızı çözebilir, ödevinizi yapabilirsiniz. Bizim önerimiz: Benga ft. Marlene – Pour Your Love Over Me .

5-) Gayet iyisiniz, sadece biraz ritme ihtiyacınız var. Bu durumda en ideali bizce klasik müzik. Beyniniz zaten dinlenmiş ve odaklanmaya hazır ise, klasik müzik ders çalışma akışınıza güzel bir ritim kazandıracaktır. Klasik müziğin beyne yararları Formula1 sürücülerinden (Formula 1 sürücülerine iyi odaklanabilmeleri için idman sırasında klasik müzik dinletiyorlar.), henüz doğmamış bebeğe kadar etkili iken sizin bundan faydalanmamanız olmaz. Bizim önerimiz: Alfred Brendel – Moonlight Sonata 

Ayşe Canan Altındaş Eğitim Uzmanı
Kaynak; http://blog.mavikep.com/ 2013/03/ders-calisirken-ne-muzik-dinlemeli/

Yorumlar